78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek --- 10. 7. 2004
Re: Hliník a vosk

Určitě nereaguje. Zpracovávám voští v hliníkovém parním, původně
odšťavovacím hrnci sovětské výroby už nejméně 10 let a nic takového
nepozoruji. Kvalita vosku je výborná. Z tohoto pohledu je hliník asi
nejlepší normálně dostupný materiál.
Je ale méně pevný a pokud na něm začnou kvasit nějaké zbytky sladiny, může
začít korodovat.

Ještě lepší materiál by mohl být titanzinek ( používá se na okapy ) pokud
ten zinek ze slitiny se nebude vytahovat do vosku. Nemám vyzkoušeno.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Richard Baa" <rbata/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, July 09, 2004 10:34 PM
Subject: Hliník a vosk


> Prosím Vás nevíte někdo jestli se dá k výrobě tavidla použít hliníkový
> plech?? Nereaguje hliník s včelím voskem?
>
>
> Děkuji moc za informace Richard



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6533


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pavol --- 10. 7. 2004
Re: Hliník a vosk

ja pouzivam na vyvaranie prerobenu polnu vojensku kuchynu, ktoru som si prisposobil na vyvaranie adezinfekciu ramikov je to vsetko nerez takze z voskom nemam ziadne problemy. Vyvarenim vsetkeho vosku vo varnych vreckach ziskam cisty vosk ktory potom necham vychladit v 12 a 25 litrovych hlinnikovych termosoch. Ked vosk chladne v hlinniku nezmeni sa jeho farba a zostane pekny cisty, ale ked som kedysi varil vosk v hlinnikovej nadobe vosk mi zhnedol a znehodnotil sa musel som preto pouzit kyselinu syrovu, to podobne sa zial stava aj pri vareni v pozinkovanej nadobe. da sa aj pouzit smaltova nadoba, ale pri neopatrnom vyberani stvrdnuteho vosku sa smalt olupuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6536


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Janura Stefan --- 12. 7. 2004
RE: Hliník a vosk

Kamarad ma spravene tavidlo z dreva z vrstvou polystyrenu vo vnutri na
ktorej je tenky hlinik plech. Zasvieti slnko a za cca 15 min su dva ramiky
ktore su vedla seba vytavene. Meral teplotu zhruba 80-90 stupnov. Rychlo sa
zohreje ale zase rychlo aj vychladne. Mal som ho pozicany a tavil ako divy.
Vrchne sklo mal obycajne, ziadne termo.

Pista
----- Original Message -----
From: pavol <apis/=/post.sk>
To: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, July 10, 2004 1:36 PM
Subject: Re: Hliník a vosk


> ja pouzivam na vyvaranie prerobenu polnu vojensku kuchynu, ktoru som si
> prisposobil na vyvaranie adezinfekciu ramikov je to vsetko nerez takze z
> voskom nemam ziadne problemy. Vyvarenim vsetkeho vosku vo varnych vreckach
> ziskam cisty vosk ktory potom necham vychladit v 12 a 25 litrovych
> hlinnikovych termosoch. Ked vosk chladne v hlinniku nezmeni sa jeho farba
a
> zostane pekny cisty, ale ked som kedysi varil vosk v hlinnikovej nadobe
> vosk mi zhnedol a znehodnotil sa musel som preto pouzit kyselinu syrovu,
to
> podobne sa zial stava aj pri vareni v pozinkovanej nadobe. da sa aj pouzit
> smaltova nadoba, ale pri neopatrnom vyberani stvrdnuteho vosku sa smalt
> olupuje.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu